Γεννημένος για να παίζει ποδόσφαιρο στην Κύπρο

Πριν από δύο περίπου χρόνια ο Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής Στέλιος Κίττος έκανε μια δραματική επιλογή σταδιοδρομίας. Μετά από έναν τραυματισμό που τον απομάκρυνε από τα γήπεδα και φτάνοντας σε μεγάλη ηλικία, αποφάσισε να περάσει τα σύνορα και να παίξει το παιχνίδι που αγαπά στον βορρά. Έχοντας παίξει στο παρελθόν σε διάφο3309552270_5f63e4db38ρες μεγάλες ελληνοκυπριακές ομάδες, ο Κίττος μετακόμισε στην Değirmenlik, μια τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει τώρα στην πρώτη κατηγορία.

Η απόφασή του έγινε δεκτή με έντονες επικρίσεις. Πολλοί ελληνοκύπριοι φίλαθλοι είδαν το θέμα από πολιτική άποψη και το θεώρησαν προδοσία. Ο ίδιος απάντησε στην κατακραυγή που δέχθηκε υπερασπιζόμενος τις επιλογές του, με βάση την αγάπη του για το άθλημα, καθώς και την αμοιβή που προσφέρθηκε για τις υπηρεσίες του.

Στα 37 του χρόνια, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι επαγγελματίες σταματούν, ο ίδιος είναι σε καλή κατάσταση και καταφέρνει να συνεχίζει να παίζει επαγγελματικά. Μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό, οι ευκαιρίες που υπήρχαν γι’ αυτόν στις ελληνοκυπριακές ομάδες ήταν λιγοστές. Οι πόρτες έκλειναν όταν άκουγαν την ηλικία του και υπήρχε προτίμηση για νεότερους παίχτες.

Έτσι αποφάσισε να πάει να παίξει στα κατεχόμενα, αφού από ‘κει είχε μια καλή προσφορά. Η ομάδα του μάλιστα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία την επόμενη χρονιά και ο Κίττος πήρε μετεγγραφή για μια άλλη ομάδα της τουρκοκυπριακής πλευράς, την Bostanci Bagcil, που παίζει και αυτή στην πρώτη κατηγορία.

Η προσπάθειά του να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα σταδιακά απέδωσε καρπούς και σήμερα βλέπει ότι η αρχική αρνητική στάση των ανθρώπων απέναντί του έχει αλλάξει. Ο ίδιος έχει προσαρμοστεί πια στη νέα κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ο Κίττος κατάγεται από οικογένεια προσφύγων και δεν είχε καμία επαφή με τις πατρίδες των γονιών του, μέχρι που άρχισε πλέον να διασχίζει τα σύνορα πέντε φορές την εβδομάδα για προπονήσεις και αγώνες. Τώρα έχει εγκατασταθεί και εξοικειώνεται με τη ζωή στην Zodeia. Έχει μάλιστα δημιουργήσει αληθινές φιλίες και τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*