Παιδικό ποδόσφαιρο στην Κύπρο

Είναι γνωστό πως το ποδόσφαιρο αναπτύσσει την ευκινησία, την ταχύτητα και την αντοχή, καθώς επίσης διδάσκει στα παιδιά την αξία της ομαδικότητας και ευνοεί την ανάπτυξή τους τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Από τη σκοπιά της φυσικής ανάπτυξης, το παιδί βρίσκεται σε κορυφαία κατάσταση καθώς βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική τdownload-62ου λειτουργία και η ευελιξία του, ενώ αυξάνεται η μυική μάζα και ταυτόχρονα ελαττώνεται το ποσοστό σωματικού λίπους.

Επιπρόσθετα, οι μικροί ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν οφέλη και σε ψυχικό επίπεδο. Η αυτοεκτίμηση των παιδιών μεγαλώνει και παράλληλα αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες, καθώς η συμμετοχή σε ομάδα συνομηλίκων οδηγεί σε αλληλεπίδραση διαφορετική από αυτή του σχολείου. Η ομάδα κερδίζει και χάνει μαζί και αυτό συνεπάγεται επικοινωνία και συνεργασία εντός γηπέδου, αφού οι ομαδικές λειτουργίες υπερέχουν των ατομικών προσόντων.

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στερεί από το παιδί χρόνο που θα μπορούσε να αφιερώσει στις σχολικές του υποχρεώσεις. Έρευνες έχουν δείξει όμως το αντίθετο, ότι δηλαδή τα παιδιά που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματά τους. Είτε αυτό οφείλεται στην αύξηση της αυτοεκτίμησής τους είτε στην ενέργεια και ευεξία που νιώθουν και μεταφράζεται σε νοητική εγρήγορση, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Είναι ωφέλιμο για το παιδί να ανακαλύπτει την ισορροπία στην καθημερινότητά του.

Έχοντας βαθιά γνώση των προαναφερθέντων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στοχεύει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο και εντάσσει 4.300 μικρούς ποδοσφαιριστές στο αναπτυξιακό της πρωτάθλημα. Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία άθλησης στη Μεγαλόνησο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2012 και ισχύει για τις ηλικίες 7 έως 12, ενώ 144 ομάδες συμμετέχουν στα πρωτάθληματα. Σε αντιστοιχία με τις διεθνείς διοργανώσεις, οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους και οι καλύτερες φτάνουν μέχρι τους τελικούς που διοργανώνονται κάθε Μάιο στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας.

Ελπίδα της ομοσπονδίας είναι ολοένα και περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν και να γνωρίζουν τη χαρά του παιχνιδιού με οργανωμένο τρόπο. Κάθε Δεκέμβριο, οργανώνεται επίσης ένα σεμινάριο προπονητών για ακαδημίες που στο παρελθόν έχει τιμήσει με την παρουσία του ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Γιάννης Οκκάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*