Ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Κύπρο

Παραθέτουμε εδώ τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Κύπρο με σειρά χωρητικότητας:

Στάδιο Γ.Σ.Π.gsp-stadium-apoel-nicosia-29000

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Γυμναστικός Σύλλογος “Τα Παγκύπρια”. Βρίσκεται στη Λευκωσία και άνοιξε τις πύλες του το 1999. Μολονότι μικρό για τα ευρωπαικά δεδομένα, πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο αφού χωράει 22.859 θεατές. Οι δύο λαοφιλέστερες ομάδες του νησιού, το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια το χρησιμοποιούν ως έδρα, ενώ είναι και το σπίτι της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Κύπρου. Αντικατέστησε το παλιό γήπεδο Γ.Σ.Π. που είχε ανεγερθεί το 1902 και χωρούσε 12.000 θεατές.

Μακάρειο Στάδιο

Το Μακάρειο δεν είναι ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο καθώς χρησιμοποιείται και για αγώνες στίβου. Μέχρι την κατασκευή του Γ.Σ.Π. ήταν το μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου με χωρητικότητα 16.000 θεατών. Είναι η έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων του Διγενή Μόρφου και του Εθνικού Άσσιας. Διαθέτει ένα μεγάλο πάρκινγκ για τις ανάγκες των θεατών αλλά, εξαιρουμένων των δημοσιογραφικών θεωρείων και των σουιτών, όλες οι υπόλοιπες εξέδρες δεν έχουν στέγαστρο. Κατασκευάστηκε το 1978 και πήρε το όνομά του από τον Εθνάρχη, Αρχιεπίσκοπο και πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο. Έχει φιλοξενήσει πολυάριθμους τελικούς Κυπέλλου Κύπρου και σούπερ καπ. Βρίσκεται στη Λευκωσία.

Τσίρειο Στάδιο

Χτίστηκε στην θέση του παλιού γηπέδου Γ.Σ.Ο. το 1975 και μπορεί να φιλοξενήσει 13.300 θεατές. Βρίσκεται στη Λεμεσό και χρησιμεύει ως έδρα των ομάδων της ΑΕΛ, του Απόλλωνα και του Άρη Λεμεσού. Το 1992 είχαν διεξαχθεί εκεί αγώνες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών, ενώ συχνά ορίζονται στο Τσίρειο τελικοί κυπέλλου Κύπρου. Έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες ανέγερσης νέου γηπέδου που θα αντικαταστήσει το γεράσμενο πλέον Τσίρειο και η αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται για το 2017.

Γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος

Βρίσκεται στη Λάρνακα και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1986. Είναι η έδρα της Ανόρθωσης και έχει λάβει το όνομά του από έναν χορηγό και ευεργέτη της ομάδας. Η αρχική χωρητικότητα του σταδίου ήταν 6.000 αλλά διαδοχικές επεκτάσεις την αύξησαν στους 10.300 θεατές. Στο γήπεδο αυτό έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου, η νίκη της Εθνικής ομάδας της Κύπρου εναντίον της Ισπανίας με 3-2 το 1998.