Τέσσερα στοιχεία που οι scouts ψάχνουν σε έναν ποδοσφαιριστή

Αυτή είναι μια ερώτηση που στριφογυρίζει στο μυαλό όλων των ποδοσφαιριστών – τι προσδοκούν να δουν οι ανιχνευτές σε έναν παίκτη και πως τους ‘αναγκάζεις να σε προσέξουν”. Αν και η σωστή απάντηση είναι και η απλούστερη, δηλαδή να παίζει κανείς καλό ποδόσφαιρο, θα αναλύσουμε εδώ μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που αναζητούν οι scouts σε ένα παίκτη.

Ποδοσφαιρικά προσόντα

Η σωστή τεχνική είναιar-140529820maxw558imageversiondefault απαραίτητη αλλά συχνά οι ποδοσφαιριστές την μπερδεύουν με τις εντυπωσιακές ντρίπλες και τις ατομικές ενέργειες. Πολύ σημαντικός είναι ο χειρισμός της μπάλας και η πρώτη επαφή με αυτήν. Ειδικά το δεύτερο, ετοιμάζει τον παίκτη για την επόμενη του ενέργεια και δείχνει ότι ο αθλητής έχει συνέχεια στις κινήσεις του. Όσον αφορά τις περίτεχνες ενέργειες, αυτές μετρούν θετικά μόνο στην περίπτωση που η κατάληξη της φάσης είναι ευτυχής για την ομάδα.

Τακτική προσήλωση

Κάποιοι ονομάζουν αυτό το στοιχείο ποδοσφαιρική νοημοσύνη και περιλαμβάνει την κίνηση του παίκτη στο γήπεδο και πως αντιδρά στις διαφορετικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Πέρα από το τι κάνει κανείς με την μπάλα στα πόδια, είναι εξίσου σημαντικό τι κάνει και χωρίς αυτήν. Πως κλείνει τον χώρο για τους αντιπάλους και πως κινείται για να ανοίξει διαδρόμους στους συμπαίκτες του.

Φυσική κατάσταση

Τα φυσικά προσόντα όπως το ύψος και η ταχύτητα είναι εγγενή χαρακτηριστικά κάθε παίκτη και δύσκολα προπονούνται και βελτιώνονται. Μολονότι το να είναι κανείς ψηλός και γρήγορος είναι προσόν, δεν είναι το σπουδαιότερο. Ανάλογα με την θέση που χρησιμοποιείται κάθε ποδοσφαιριστής, διαφοροποιούνται και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Όλοι οι παίκτες πάντως, οφείλουν να έχουν μεγάλη αντοχή και ικανοποιητική ισορροπία και να δουλεύουν στην βελτίωση τους διαρκώς.

Χαρακτήρας

Οι ανιχνευτές ποδοσφαιριστών προσπαθούν να καταλάβουν τον ψυχικό κόσμο του αθλητή και κυρίως πως συμπεριφέρεται σε συνθήκες πίεσης και αν χαλιναγωγεί τα συναισθήματά του προς όφελος της ομάδας. Ταυτόχρονα, εξετάζουν αν είναι δεκτικός στις εντολές του προπονητή και αν εφαρμόζει το τακτικό πλάνο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*