Το Κυπριακό ποδόσφαιρο αποδεικνύει την θέση του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Τα τελευταία χρόνια, το Κυπριακό ποδόσφαιρο έχει γνωρίσει την Ευρωπαϊκή αποδοχή και αναγνώριση, καθώς κάποιες μεμονωμένες αλλά καθόλου τυχαίες επιτυχίες το έχουν φέρει στο επίκεντρο.

Εθνική ομdownload-61άδα

Η εθνική ομάδα π
οδοσφαίρου της Κύπρου δεν έχει καταφέρει κάτι εξωπραγματικό ακόμη στην ιστορία της, ούτε είχε την χαρά να πανηγυρίσει μια σημαντική επιτυχία μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά όμως, η εθνική Κύπρου έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στο επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Οι πιο πρόσφατες επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο προέρχονται από τα ματς που έγιναν για τα προκριματικά του Euro 2016 όπου η ομάδα της Κύπρου κέρδισε με σκορ 2-1 τις εθνικές Βοσνίας και Ισραήλ σε δύο αντίστοιχα εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ είχε και μία συντριπτική νίκη με σκορ 5-0 έναντι της εθνικής ομάδας της Ανδόρας σε εντός έδρας αγώνα.

Ομάδες

Στο επίπεδο ομάδων, η Κύπρος έχει καταφέρει πιο μεγάλες επιτυχίες, που ανέβασαν το πρεστίζ του Κυπριακού ποδοσφαίρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος είναι η μικρότερη χώρα, πληθυσμιακά αλλά και σε έκταση, που έχει καταφέρει να έχει ομάδες που αγωνίστηκαν στην φάση των ομίλων του Champions League. Συγκεκριμένα, η ομάδα του ΑΠΟΕΛ κατάφερε το 2012 να γίνει η πρώτη ομάδα της Κύπρου που έφτασε στους ημιτελικούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, γράφοντας λαμπρή ιστορία και κάνοντας περήφανους όλους τους Κύπριους και Έλληνες για αυτή την επιτυχία.

Τον προηγούμενη αγωνιστική σεζόν, οι ομάδες τις Κύπρου που συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατάφεραν να πετύχουν 8 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 30 αγώνες, αποδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητά τους με τον καλύτερο τρόπο, συνεχίζοντας μια παράδοση μαχητικότητας, και βάζοντας ψηλά τον πήχη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στα επόμενα χρόνια.

Πρώτη Κυπριακή ομάδα σε νίκες στο Champions League είναι ο ΑΠΟΕΛ με 18 νίκες και 16 ισοπαλίες σε 13 συμμετοχές, δεύτερη είναι η Ομόνοια Λευκωσίας με 15 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 18 συμμετοχές, και τρίτη είναι η ομάδα της Ανόρθωσης με 12 νίκες και 9 ισοπαλίες σε μόλις 8 συμμετοχές.